Instalarea hotelor

Atunci cand gatim cel putin odata pe zi, in casa avem cu siguranta nevoie de o hota pentru a scapa atat de aburi cat si de mirosurile care se pot instala in haine sau mobilier. Alegerea unei hote este de multe ori mai dificila decat instalarea ei. Odata aleasa, vom primi alaturi de hota si un ghid de instalare a acesteia, astfel incat lucrurile nu sunt chiar atat de complicate pe cat par la inceput.

 

Cum alegem hota

 

Sunt trei aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne hotaram sa o cumparam. Cel mai important dintre ele este functionalitatea. Trebuie sa tinem cont cat de mult gatim pentru ca aceasta sa poata face fata, adica sa aiba o putere de absortie potrivita. De asemenea, dimensiunile gurii hotei nu trebuie sa fie mai mici decat cele ale suprafetei plitei sau ale aragazului.

Un alt aspect important ( de multe ori neglijat ), il reprezinta intretinerea acesteia. Curatarea hotelor trebuie facuta periodic, in functie de modelul ales, modul si durata de timp in care este folosita hota, cantitatea de aburi si grasimi care ajung in sistemul de evacuare, etc.

Al treilea aspect tine de estetica bucatariei. E indicat sa avem in vedere si locul in care aceasta urmeaza a fi montata pentru a se integra cat mai bine in decor. 

Poza fereastra VELUX GGU si hota

 

Unde montam hota

 

Si aici avem de luat in calcul tot doua aspecte insa ambele tin de functionalitate. E absolut obligatoriu ca hota sa fie montata la o distanta de 60-70 de centimetri de aragaz sau plita. Daca e montata la o distanta mai mica atunci exista riscul foarte mare ca motorul acesteia sa se strice foarte repede din cauza caldurii degajate de aragaz ori plita. In cazul in care instalam hota la o distanta mai mare, atunci aceasta isi pierde din eficienta.

Al doilea aspect se refera la peretele pe care ar trebui sa montam hota. In principiu e bine sa o instalam pe peretele care ne permite sa montam un tub de evacuare cat mai scurt, adica pe cel care este cel mai apropiat de exterior. Un tub prea lung poate scadea din eficienta hotei daca nu avem una performanta. Daca este una puternica atunci lungimea tubuluiconteaza mai putin ( cu exceptia faptului ca este destul de inestetic, chiar si daca il mascam) .

 

Cum montam hota

 

In cazul in care doriti sa instalati dumneavoastra hota, va sfatuim sa urmariti indicatiile de mai jos.

Inainte de a ne apuca de montarea efectiva a hotei trebuie sa stim ce ne lipseste. Ne uitam astfel in pachetul cumparat si bifam componentele lipsa. De regula, mai trebuie cumparat doar tubul fexibil din aluminiu, colierele pentru strangerea lui si grilajul pentru protectia canalului de evacuare. Eventual, doar pentru estetica, puteti sa mai cumparati si o masca pentru tubul de evacuare.

Pasul 1. Dupa ce avem tot ce ne trebuie putem incepe cu montarea clapetelor gravitationale care se introduc simplu in canalul dedicat. E important sa urmariti si schitele primite odata cu hota.

Pasul 2. Putem continua cu montarea filtrelor de carbune activ la cele doua capete ale motorului de aspirare. Acestea se monteaza foarte usor, prin rasucirea lor pana se blocheaza in spatiul dedicat lor. Scopul acestor filtre este de a retine mirosurile urate.

Pasul 3. Dupa montarea filtrelor de carbune urmeaza montarea celor de grasime, adica metalice. Acestea pot fi demontate oricand pe perioada utilizarii hotei si curatate, eventual spalate, fara a fi demontata intreaga hota. In principiu, dupa acest pas hota este asamblata si mai trebuie doar montata pe perete.

Pasul 4. Urmatorul pas este cel al darii gaurilor. Trebuie sa dam atat gaurile de fixare a hotei cat si gaura prin care sa scoatem tubul de aluminiu din camera. Daca montam si o masca trebuie sa luam in calcul eventualele gauri necesare prinderii acesteia dar si decuparea ei pentru a face loc tubului de aluminiu.

Pasul 5. Ultimul pas este cel al fixarii tubului de aluminiu. Acesta se strange cu un colier de gaura de evacuare a hotei si in principiu cam asta e tot. Daca e foarte lung mai trebuie prins si de perete.

 

In cazul in care nu sunteti hotarat ce produs sa alegeti, va recomandam sa apelati la o firma specializata ce va poate oferi servicii de consultanta, montaj si intretinere pentru hote.

Copyright © RAV CONSTRUCT COMPANY.
Design by : Author of Website.